• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp

Het is de Week van de Pleegzorg 2023

Nog steeds een groot tekort aan pleegouders die kinderen een tweede thuis willen geven, ook in Gelderland

Er is nog altijd een dringend tekort aan pleegouders. Op dit moment staan in Nederland 561 pleegkinderen op de wachtlijst op zoek naar een tweede thuis. Zij wonen tijdelijk op een plek waar ze niet langer kunnen blijven, of hun thuissituatie is niet veilig of stabiel genoeg om in op te groeien. Zij wachten door het tekort aan beschikbare pleeggezinnen ook te lang op een goede match. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders, terwijl de vraag naar pleegzorg nog altijd groter is. Pleegzorg Nederland vraagt tijdens de Week van de Pleegzorg aandacht voor het tekort en hoopt dat meer potentiële pleegouders zich aanmelden.

Voortdurend tekort pleegouders

Nicolien van den Berg, bestuurslid Pleegzorg Nederland, benadrukt de urgentie. “Een veilig thuis is voor kinderen cruciaal om op te groeien en zich te ontwikkelen. We zien helaas al jaren een teruggang in het aantal beschikbare pleegouders waardoor kinderen te lang moeten wachten op een pleeggezin/tweede thuis. Te veel kinderen missen daardoor een veilig thuisgevoel met voldoende liefde en aandacht. Het aantal nieuwe pleegouders was vorig jaar zelfs historisch laag. Als gevolg van maatschappelijke onrust zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de forse inflatie ervaren mensen minder ruimte om zich in te zetten voor anderen. Dit zet druk op de instroom van nieuwe pleegouders. Terwijl de nood voor pleegkinderen hoog blijft.“

Deeltijd vaker een optie

Pleegzorg Nederland ziet wel een positieve ontwikkeling in de toename in deeltijdpleegzorg. Deze variant van pleegzorg kan ouders ondersteunen en wordt bijvoorbeeld ingezet als aanvulling op hulp thuis. Daardoor kan worden voorkomen dat een kind uit huis wordt geplaatst. Het afgelopen jaar was 24 procent van de nieuwe instroom deeltijd.

Ook in Gelderland grote behoefte aan deeltijdpleegouders

Bij deeltijdpleegzorg verblijft een kind of jongere geregeld een paar dagen in de maand bij een ander gezin, meestal in het weekend. De rest van de tijd woont het kind bij zijn ouder(s). In de regio Gelderland werd tot enkele jaren geleden slechts 15 procent van de kinderen door ons in een deeltijd pleeggezin geplaatst, tegenwoordig gaat het om 75 procent. John Goessens, onze adjunct bestuurder: “Voor een kind is het fijn om in het weekend ook in een ander gezin even thuis te kunnen zijn. Tegelijkertijd hebben de ouders dan hun handen vrij en tijd om bij te komen. Als deeltijd pleegouder bied je dus niet alleen een grotere wereld aan het kind, je helpt ook het gezin bij elkaar te blijven.”

Wij zoeken op dit moment nog voor 49 kinderen een pleeggezin, waarvan voor 37 een deeltijd pleeggezin en voor 12 een voltijd pleeggezin. “Deze campagne komt voor ons dus op een goed moment. Ook al heb je een drukke baan, het is tóch het overwegen waard je aan te melden als pleegouder”, denkt Goessens. “Door het optrekken met een pleegkind verrijk je ook je eigen wereld.”

Over de campagne: Jouw huis een 2e thuis

Naast de officiële aftrap die vandaag in Hilversum plaatsvindt, vraagt Pleegzorg Nederland op verschillende manieren aandacht voor pleegzorg gedurende de hele week. Met de campagne Jouw huis een 2e thuis wil Pleegzorg Nederland zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze iets kunnen geven. Iets wat voor 23.000 kinderen cruciaal is: een stabiel en veilig thuis.

5004 1080x1080 jouw huis 2e thuis

Het is nadrukkelijk niet ‘het nieuwe thuis’ - die plek blijft voorbehouden aan de eigen familie. Maar een kind welkom heten in je huis er voor hem/haar zijn, zorgen dat het kind - tijdelijk of minder tijdelijk - voldoende aandacht krijgt, warmte voelt en gezien wordt. Het is als een tweede thuis waar je als kind voor korte of langere tijd terecht kunt. Pleegouders zijn gastvrije mensen. Een bekend symbool voor gastvrijheid is de deurmat met tekst. Dit gebruiken we als symbool tijdens de lanceringsactie van de Week van de Pleegzorg.

Bekende Nederlanders als Gijs Staverman, Sergio Viyent, Alex van Keulen en Ahmed Marcouch zijn jarenlange ambassadeurs van de campagne.

(Misschien) interesse in het pleegouderschap?

Op onze website www.ikwilpleegouderworden.nl lees je veel over pleegzorg. Bijvoorbeeld over de verschillende vormen. Vraag ook een informatiepakket aan en meld je aan voor een van de informatiebijeenkomsten. In november organiseren we er extra veel, dus er is er altijd eentje bij jou in de buurt - ook online.