Heidy runt samen met haar man een kleinschalig gezinshuis in Doetinchem. Haar werk is intensief, maar vooral waardevol. In haar eigen huis vangt ze kinderen op die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. “Ieder kind heeft unieke kwaliteiten en het is geweldig om die naar boven te halen,” vertelt ze. “Soms zijn het de kleine dingen – zoals een kind dat leert met andere kinderen te spelen – die juist zoveel impact hebben. Elk kind dat hier komt verdient rust, structuur en aandacht. En het is prachtig om te zien hoe snel dat al verschil maakt.”
Kleine stappen, groot verschil
In het gezinshuis van Heidy is plek voor maximaal drie kinderen tegelijk, vaak broertjes en zusjes. “We bieden ze een tijdelijk thuis, waar ze even tot adem kunnen komen. De kinderen komen vaak uit onrustige situaties. Bij ons krijgen ze ruimte om tot zichzelf te komen. We beginnen vaak met de basis: op vaste momenten eten en een vertrouwd dagritme. Alleen dát geeft al zoveel rust. De kleine stappen die ze zetten – beter slapen, zelfvertrouwen krijgen, leren samen spelen – zijn juist heel groot.”
Oog voor ouders
Een belangrijk onderdeel van Heidy’s werk is het contact met de ouders van de kinderen. “Het liefst zijn ouder en kind natuurlijk samen. Maar als dat (tijdelijk) niet kan, is het belangrijk om de band warm te houden. Ik probeer altijd verbinding te zoeken. Soms is het contact makkelijk gelegd, soms heeft het tijd nodig. Maar ouders zijn belangrijk, en kinderen merken het als je met respect over hun vader of moeder praat. Die betrokkenheid geeft hen rust.”
"Elk kind heeft potentie en talent, en als je daar een stukje van kunt aanwakkeren… Dat is zó waardevol."
Omgeving betrekken
Heidy vindt het ook essentieel om een goede relatie te onderhouden met de omgeving van het gezinshuis. “Wat ik belangrijk vind, is het contact dat je als gezinshuisouder hebt met je buren, het wijkgebouw en de school waar de kinderen naartoe gaan. Het zorgt voor meer rust en structuur als iedereen in de omgeving op één lijn zit en elkaar ondersteunt.”
Je staat er niet alleen voor
Hoewel Heidy haar gezinshuis samen met haar man runt, doen ze het niet met z’n tweeën. “We krijgen ondersteuning vanuit Entrea Lindenhout, bijvoorbeeld van een gedragsdeskundige en een jeugdzorgwerker. Er is altijd iemand om mee te sparren of om advies aan te vragen. Dat is echt fijn en belangrijk in dit werk.”
“Het is zó waardevol”
Gezinshuisouder zijn vraagt geduld, toewijding en liefde, maar geeft volgens Heidy ook enorm veel terug. “Je investeert in een kind en dan zie je het groeien. Dat raakt je. Elk kind heeft potentie en talent, en als je daar een stukje van kunt aanwakkeren… Dat is zó waardevol. Dat gun ik anderen ook. Ik hoop dat meer mensen een gezinshuis starten.”