• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp
Headerafbeelding

Therapie

Sommige problemen kun je goed aanpakken met therapie. Er zijn heel veel vormen. Bij sommige therapieën praat je veel en bij andere therapieën gaat het juist om het 'doen' en het bewegen.

Samen met een therapeut ga je aan de slag met een bepaald probleem. Je kunt als kind een therapie volgen, die je helpt om anders met dingen om te gaan. En ook ouders volgen therapie, om je te helpen het gedrag van je kind te sturen. Omdat er veel vormen van therapie zijn, kijken we eerst samen welke therapie het best passend is.

Speltherapie

Het kan zijn dat je kind onzeker of angstig is, of met boosheid of verdriet rondloopt. Vaak gebeurt dat wanneer ze uit balans zijn geraakt doordat ze nare ervaringen hebben opgedaan. Die ervaringen kunnen duidelijk aanwijsbare trauma’s zijn, zoals het verlies van een geliefd persoon, een ongeluk of seksueel misbruik. Maar het kunnen ook minder ernstig ogende redenen zijn. Je kind huilt bijvoorbeeld veel, heeft weinig zelfvertrouwen, veel buikpijn of andere lichamelijke klachten en piekert veel en heeft nare dromen.

Speltherapie helpt kinderen hun emotionele problemen te verwerken. Al spelend in de veiligheid van de speelkamer vertelt een kind zijn verhaal. De therapeut helpt tijdens het spelen de problemen te verwerken en oplossingen te vinden voor de dingen die het kind moeilijk vindt. Een kind voelt zich daardoor erkend; het wordt gezien en gehoord.

Speltherapie Itemfoto

MDFT (multidimensionele familietherapie)

Als spijbelen, stelen, angsten, woede-uitbarstingen en drugsgebruik bij je kind eerder regel dan uitzondering zijn, kun je je als ouder ontzettend machteloos voelen.

Voelt het alsof je steeds verder verwijderd raakt van je kind? Om de complexe problemen structureel aan te pakken, is hulp van buitenaf nodig. Met het intensieve en specialistische MDFT-traject helpen we jongeren en hun gezin weer op een andere manier met elkaar te communiceren.

Mdft Itemfoto

Gezinsgerichte Psychomotorische therapie (GPMT)

Gevoelens, emoties en gedrag kunnen voor een kind erg moeilijk zijn. GPMT is er voor kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar en hun ouders. Samen komen zij naar de psychomotorisch therapeut omdat ze hun gedachten en gevoelens moeilijk kunnen uitspreken.

De nadruk bij deze therapie ligt op het ‘doen’ en bewegen. Dit doe je met sport, spel en oefenvormen. GPMT is een gezinsgerichte therapie waarbij kind en gezin, door samen bewegend bezig te zijn, leren omgaan met hun emoties en hun gedrag en hierover in gesprek kunnen gaan.

GPMT-klimmen-itemfoto

Systeemtherapie

Als je als gezin vastloopt, kunnen familiegesprekken helpen om uit die vastgelopen situatie te komen. Bij systeemtherapie voer je met het gezin gesprekken met een systeemtherapeut, om te kijken hoe jullie in het gezin met elkaar omgaan. Jullie leren als gezin op een andere manier te communiceren en weer op een plezierige manier met elkaar om te gaan.

Gezin in gesprek itemfoto

Therapie op basis van Theraplay

Is het moeilijk voor je om het gedrag van je kind te begrijpen? Voel je je machteloos in de opvoeding, omdat je kind teruggetrokken, boos, opstandig of erg bepalend is? Theraplay kan dan een waardevolle therapie zijn.

Theraplay is een speelse therapie die de onderlinge band tussen ouder en kind versterkt. In de therapiesessies heb je als ouder en als kind een actieve rol bij spelletjes, uitdagende opdrachten en verzorgende activiteiten. Door samen met je kind positieve ervaringen op te doen, versterkt de onderlinge band.

Theraplay Itemfoto

Therapie & training met Hulphonden - Topdog

Via ‘Therapie & training met Hulphonden - Topdog’ leren kinderen en jongeren met gedragsproblemen om een hond te begeleiden. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en het versterkt hun zelfbeeld.

Je kind leert tijdens de trainingen het gedrag van de hond te begrijpen. Zo gaat hij verbanden zien tussen het eigen gedrag en het gedrag van de hond. Je kind leert dat hij invloed heeft op de situatie en begrijpt daardoor ook beter hoe mensen op zijn eigen gedrag reageren. In de training ‘Met kop en staart’ gaat het niet om gesprekken voeren maar om dingen doen. En veel kinderen vinden dat fijn.

Hulphond Itemfoto

Ik heb een vraag over een therapie

Velden met een * zijn verplicht