• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp
Headerafbeelding

Therapie

Sommige problemen kun je goed aanpakken met therapie. Er zijn heel veel vormen. Bij sommige therapieën praat je veel en bij andere therapieën gaat het juist om het 'doen' en het bewegen.

Samen met een therapeut ga je aan de slag met een bepaald probleem. Je kunt als kind een therapie volgen, die je helpt om anders met dingen om te gaan. En ook ouders volgen therapie, om je te helpen het gedrag van je kind te sturen. Omdat er veel vormen van therapie zijn, kijken we eerst samen welke therapie het best passend is.

Speltherapie

Het kan zijn dat je kind onzeker of angstig is, of met boosheid of verdriet rondloopt. Vaak gebeurt dat wanneer ze uit balans zijn geraakt doordat ze nare ervaringen hebben opgedaan. Die ervaringen kunnen duidelijk aanwijsbare trauma’s zijn, zoals het verlies van een geliefd persoon, een ongeluk of seksueel misbruik. Maar het kunnen ook minder ernstig ogende redenen zijn. Je kind huilt bijvoorbeeld veel, heeft weinig zelfvertrouwen, veel buikpijn of andere lichamelijke klachten en piekert veel en heeft nare dromen.

Speltherapie helpt kinderen hun emotionele problemen te verwerken. Al spelend in de veiligheid van de speelkamer vertelt een kind zijn verhaal. De therapeut helpt tijdens het spelen de problemen te verwerken en oplossingen te vinden voor de dingen die het kind moeilijk vindt. Een kind voelt zich daardoor erkend; het wordt gezien en gehoord.

Speltherapie Itemfoto

MDFT (multidimensionele familietherapie)

Als spijbelen, stelen, angsten, woede-uitbarstingen en drugsgebruik bij je kind eerder regel dan uitzondering zijn, kun je je als ouder ontzettend machteloos voelen.

Voelt het alsof je steeds verder verwijderd raakt van je kind? Om de complexe problemen structureel aan te pakken, is hulp van buitenaf nodig. Met het intensieve en specialistische MDFT-traject helpen we jongeren en hun gezin weer op een andere manier met elkaar te communiceren.

Mdft Itemfoto

Gezinsgerichte Psychomotorische therapie (GPMT)

Gevoelens, emoties en gedrag kunnen voor een kind erg moeilijk zijn. GPMT is er voor kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar en hun ouders. Samen komen zij naar de psychomotorisch therapeut omdat ze hun gedachten en gevoelens moeilijk kunnen uitspreken.

De nadruk bij deze therapie ligt op het ‘doen’ en bewegen. Dit doe je met sport, spel en oefenvormen. GPMT is een gezinsgerichte therapie waarbij kind en gezin, door samen bewegend bezig te zijn, leren omgaan met hun emoties en hun gedrag en hierover in gesprek kunnen gaan.

GPMT-klimmen-itemfoto

Systeemtherapie

Als je als gezin vastloopt, kunnen familiegesprekken helpen om uit die vastgelopen situatie te komen. Bij systeemtherapie voer je met het gezin gesprekken met een systeemtherapeut, om te kijken hoe jullie in het gezin met elkaar omgaan. Jullie leren als gezin op een andere manier te communiceren en weer op een plezierige manier met elkaar om te gaan.

Gezin in gesprek itemfoto

Therapie op basis van Theraplay

Is het moeilijk voor je om het gedrag van je kind te begrijpen? Voel je je machteloos in de opvoeding, omdat je kind teruggetrokken, boos, opstandig of erg bepalend is? Theraplay kan dan een waardevolle therapie zijn.

Theraplay is een speelse therapie die de onderlinge band tussen ouder en kind versterkt. In de therapiesessies heb je als ouder en als kind een actieve rol bij spelletjes, uitdagende opdrachten en verzorgende activiteiten. Door samen met je kind positieve ervaringen op te doen, versterkt de onderlinge band.

Theraplay Itemfoto

Traumastabilisatie

Soms kunnen of willen kinderen en jongeren nog niet praten over dat wat ze hebben meegemaakt. Dan worden ze meteen overspoeld door boosheid, verdriet of andere nare gevoelens. Voor hen is het belangrijk om zich eerst veiliger en rustiger te voelen. Pas als ze wat stabieler zijn en zich beschermd voelen, kunnen ze gaan praten en de gebeurtenissen verwerken. Voor hen is er traumastabilisatie

Adobe Stock 309720170 itemfoto

Topdog

Soms gebeuren er moeilijke dingen in het leven van kinderen of jongeren, waardoor zij weinig zelfvertrouwen meer hebben of op een vervelende manier naar zichzelf kijken. Praten zou dan kunnen helpen, maar niet iedereen vindt het fijn en makkelijk om te praten. Je kunt ook leren door te doen – veel kinderen en jongeren vinden dat fijn.

Hulphond Itemfoto

Met Topdog leren kinderen vanaf 8 jaar en jongeren door oefeningen te doen met therapiehonden. De kracht van Topdog ligt in het leren en ontwikkelen door te ervaren. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en versterkt het zelfbeeld. Ook helpt het kinderen en jongeren om beter met spanning en emoties om te gaan. Tot slot leren zij hun eigen gedachten, gevoel en gedrag beter te begrijpen.

Ik heb een vraag over een therapie

Velden met een * zijn verplicht