Als kind kwam hij zelf vanuit Eritrea in Nederland aan, samen met zijn ouders. Meron weet dus uit eerste hand hoe je vanuit een heel ander land je weg kunt vinden in het ingewikkelde systeem van de Nederlandse samenleving. Van deze ervaringen heeft Meron zijn beroep kunnen maken: hij studeerde Sociaal Pedagogische Hulpverlening en is nu begeleider van 4 jongeren die zonder ouders in Nederland zijn gekomen.
Meron vertelt in het programma Gevlucht naar Nederland hoe ‘Opa Jan en Oma Gerda’ zijn gezin op hun Achterhoekse boerderij een thuis boden, toen ze op straat dreigden te komen. En hoe hij zich de Nederlandse taal en cultuur eigen maakte via de bijbelclub én zijn voetbalcarrière.
Hij neemt de kijkers mee op bezoek bij de jongeren van YOIN, die hij onder zijn hoede heeft. “Eigenlijk voelt het niet als werk. Ik kan vaak vertellen hoe ik het zelf heb gedaan en daar leren de jongeren van.” Het zijn heel basale dingen die Meron de jongeren moet uitleggen: “Bijvoorbeeld: hoe kun je naar de huisarts gaan? Ten eerste: je moet je inschrijven. En bellen voor een afspraak.”
De cameraploeg van André van der Zee wordt in het YOIN-huis gastvrij onthaald: er staat een tafel vol eten klaar. André is helemaal verrast. En wat hebben de jongeren lekker gekookt. Een dikke pluim!