• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp

Hulpverleners hoopverleners

Gelderse gemeenteraadsleden bezoeken info-avond jeugdzorg

“Jullie zijn een oplettend publiek!” complimenteerde Brian (18) de zaal. Op onze informatieavond voor gemeenteraadsleden kwam hij samen met ons inzicht geven wat jeugdhulpverlening inhoudt. Hij kon vertellen over hoe het voelt in de jeugdzorg, en waarom we vinden dat het belangrijk is om naar kinderen, ouders en jongeren zelf te luisteren en met hen samen te werken.

Ruim 20 raadsleden uit heel Gelderland kwamen naar entrea lindenhout voor een kort maar goedgevuld programma. Want als gemeenteraadslid ben je mede verantwoordelijk voor de zorg voor kinderen in je gemeente. In sneltreinvaart namen we de raadsleden mee langs de ‘basics’ van het stelsel en we lieten natuurlijk niet na om ook onze eigen visie daarop te geven.

Roerig verhaal

Zo legde John Goessens uit waarom wij hulpverleners zijn en niet hulpverkopers. Saskia Sliedrecht nam ons mee in het roerige verhaal van de familie A: het geweld, de scheiding, pleeggezin, gezinshuis en weer samen als gezin met ambulante hulp – waarmee ze een inkijk gaf in allerlei fasen van ons werk. Elli Elskamp vertelde hoe kinderen die gevlucht zijn en in hun eentje in Nederland aankomen, bij YOIN kunnen opgroeien tot burgers die gewoon meedoen. En Angelo Besikci belichtte samen met Brian ons beleid van ervaringsdeskundigheid. Zij vertelden dat je ervaring als cliënt delen niet alleen voor de organisatie of professionals van waarde is, maar ook gezond onderdeel van het proces van de cliënt zelf. En dat je als professional ‘met een jeugdzorgverleden’ niet alleen hulpverlener, maar ook hoopverlener bent. De raadsleden mochten direct hun opgedane kennis van ervaringsdeskundigheid toetsen met Brian in de rol van showmaster.

Op straat?

Vragen kwamen er: Ervaren jullie tijdsdruk? Waarom komt er na een jaar vol signalen, pas hulp als het een crisis wordt? Is er nu meer hulpvraag doordat drempels lager zijn? Horen de verwijzers ook van jullie terug hoe het is afgelopen? Als de jongeren 18 worden, staan ze dan op straat? Gelukkig waren die jongeren over wie het ging, er zelf ook. Als volleerde netwerkers stonden Brian, Jersey en 3 andere jongeren de raadsleden te woord. Ook collega’s van hulpverlener tot manager wisselden van alles met de raadsleden uit. Wat deed hun belangstelling iedereen goed! Een ‘groter gewoon’ – dat betekent voor ons ook: gewoon met elkaar praten.

Bellen

De raadsleden verlieten de avond met minstens één telefoonnummer – van een jongere, een jeugdzorgwerker of manager, met wie ze altijd nog eens kunnen bellen als ze iets willen weten over ‘de jeugdzorg’. Want contact, dat is toch het belangrijkst - dat weten we als jeugdhulpverleners als de beste.

Bent u gemeenteraadslid en wilt u ook meer weten over het jeugdzorgstelsel en hoe dat voor een gezin, kind, pleegkind of hulpverlener eruit ziet? Uw vragen zijn welkom. Bij voldoende animo organiseren we in het najaar graag nogmaals een informatiesessie. Mail naar bestuurssecretaris Mark Coenders: m.coenders@entrealindenhout.nl