• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp

Kort verblijf H22: kleinschalige opvang in huiselijke sfeer.

De crisisopvang op de locatie in Ubbergen wordt sinds 1 mei onder de naam H22 gerund door zelfstandig ondernemer Marije de Jong en haar team.

H22, een afkorting van een kleinschalige woonvorm voor jongeren van 12 tot 18 jaar waarvan de veiligheid thuis in het geding is. Of er speelt complexe problematiek (bijvoorbeeld psychiatrisch en ontwikkelingsproblematiek) waardoor het systeem ernstig overbelast is geraakt. Doel van H22 is opvangen, rust bieden en zo snel mogelijk werken aan duurzaam herstel thuis, ook wanneer terug naar het eigen huis niet mogelijk is. Op basis van goede observatie wordt een passende vervolgoplossing voor de jongeren gezocht.

Kijken naar wat een jongere nodig heeft

De opvang bij H22 vervangt de voormalige Tijdelijk Verblijf Groep van entrea lindenhout, maar dan op kleinere schaal en met een kleiner team. Jongeren in grotere groepen laten verblijven, past niet goed bij hun zorgbehoefte, vertelt Marije. “Crisisopvang biedt in principe bed, bad en brood, maar wij doen heel veel meer. We merken dat de plaatsingen steeds langer duren vanwege een tekort aan een vast verblijf elders. In zo’n situatie gaan we in overleg met de gedragswetenschapper van entrea lindenhout gekoppeld aan H22, om op individueel niveau te kijken naar wat een jongere nodig heeft. Ook trekken we bijvoorbeeld alles uit de kast om vervoer naar school te regelen. Want jongeren die hier komen hebben niets meer. Het enige wat over blijft is school.” Bovendien doen we ons uiterste best om transport naar school te organiseren, want school is soms de enige stabiele factor en dat willen we in stand houden.


Warme, huiselijke sfeer
Voor Marije de Jong was de overstap naar het zelfstandig ondernemerschap even wennen, maar er was uiteindelijk geen twijfel. “Ik maak al vanaf het begin onderdeel uit van het team van de Tijdelijk Verblijf Groep. Mijn hart ligt bij de crisisopvang, hier kom ik het beste tot mijn recht. De keus om hierin verder te gaan was snel gemaakt, Ik kon dus niet anders dan de uitdaging aangaan.” Ik hoefde niet lang na te denken voordat ik besloot om hiermee verder te gaan; ik kon simpelweg niet anders dan de uitdaging aangaan. Een belangrijke voorwaarde voor Marije was wel dat ze kon rekenen op steun van haar team en dat het pand werd aangepast aan de nieuwe, kleinschalige en persoonlijke werkwijze.

RHF202308220004.jpg

De woonkamers van H22 zijn gezellig en modern ingericht met knusse stoffen banken, sfeervolle lampen en veel planten. Ook zijn er diverse aparte ruimtes waar de jongeren zich kunnen terugtrekken. Er hangt een ontspannen sfeer. “We vinden het belangrijk dat de jongeren die huis en haard moeten verlaten in een warme, huiselijke omgeving terechtkomen”, vertelt Marije. “Daarnaast hebben we het pand in twee delen gesplitst, zodat we ook twee groepen van vier kunnen maken in plaats van één groep van acht. Soms is dat, vanwege de groepsdynamiek, nodig.”

Zo snel mogelijk op een passende plek

Op de groep zelf is er veel aandacht voor structuur, duidelijkheid en veiligheid. Er wordt op vaste tijden gezamenlijk gegeten, na het eten heeft ieder een kleine huishoudelijke taak en minimaal een uur voor het naar bed gaan wordt er gedoucht. En er zijn huisregels. Marije: “Soms vinden jongeren die structuur lastig omdat ze dat thuis niet gewend waren. Maar als ze hier weg gaan, geven ze vaak aan dat ze het juist prettig vonden. Als team proberen we echt achter en naast de jongeren te staan. We werken met heel veel humor en proberen het luchtig te houden. Ouders of andere contactpersonen houden we betrokken door ze iedere avond een kleine update te appen. Ook doen we er alles aan om de kinderen gehoord en gezien te krijgen en knokken we ervoor dat ze zo snel mogelijk op een passende plek komen, het liefst thuis als dat kan.”

Wil je meer informatie over H22? Bel dan met ons Entreeteam: telefoonnummer 088 356 30 00. Of stuur een mail: entreeteam@entrealindenhout.nl.