• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp

Minister kwam logeren in woongroep

Hugo de Jonge voelt zich even ‘jeugdzorgjongere’

Op woensdag 6 november belde minister Hugo de Jonge bij onze woongroep 'de Kaap' aan voor een nachtje logeren. Een kort verblijf om te ervaren hoe het is om een jongere in een woongroep te zijn. Welke hulp krijg je? Hoe lang mag je blijven? Met hoeveel hulpverleners heb je te maken? Wat is fijn of kan er juist beter anders? Er werd samen gekookt, gegeten, gepraat, gechilld, geslapen en ontbeten. Hugo de Jonge was even een ‘gewone’ jeugdzorgjongere.

Wat was de aanleiding?

Tijdens de Hartenhuis Awards in de Week van Het Vergeten Kind 2019 heeft minister Hugo de Jonge aan ‘Unforgettable’ Daan beloofd om een nacht op een leefgroep te komen logeren. Daan heeft hiervoor toen één van zijn vorige woonlocaties uitgekozen: behandelgroep de Kaap van entrea lindenhout. Als Unforgettable van Het Vergeten Kind en voorheen actief lid van onze Jongerenraad, spreekt Daan zich uit om de situatie voor kinderen in Nederland te verbeteren. ‘Stop de carrousel’, want ook Daan heeft zelf veel ervaring met het verhuizen van plek naar plek.

Kleinschalig en vaste begeleider

De minister heeft gelogeerd in onze woongroep en ook Daan was hier even terug. De woongroep is nu een kleinschalige wooneenheid waar jongeren die niet in een pleeggezin willen of kunnen wonen, behandeld en begeleid worden. Ook naar zelfstandig wonen, zonder te moeten verhuizen. En mét je eigen mentor en begeleider. De jongere krijgt de mogelijkheid om langdurig te verblijven als dit passend is voor zijn ontwikkeling.

En hoe beviel de logeerpartij?

Daan en de jongeren uit de woongroep waren verheugd met de oprechte belangstelling. 'Hij is heel normaal en gezellig'. En de minister? Hij was onder de indruk. 'Mooi om de huiselijkheid, de positiviteit en de warmte te zien; voor de jongeren écht een thuis. En erg onder de indruk van de professionaliteit, toewijding en het geduld waarmee de groepsleiding, haar werk doet.'

In ieder geval voor iedereen een plezierige en ook leerzame ontmoeting. De logeerpartij heeft zeker bijgedragen aan begrip en inzicht, en verbeteringen waar iedereen zijn steentje aan bij wil dragen.