• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp

Noodklok geluid: snel meer opvang nodig voor jongeren op de vlucht

Alleenreizende kinderen en jongeren dreigen in Nederland zonder bed, bescherming en begeleiding te komen

Jongeren die alleen als vluchteling naar Nederland komen willen iets maken van hun leven. Veruit de meesten kunnen in Nederland blijven. Ze zijn gemotiveerd om de taal te leren, naar school te gaan, te werken en een bestaan op te bouwen. Wij willen deze jongeren begeleiden naar zelfstandigheid en wanneer nodig ook helpen en beschermen. Dat vraagt wat van ons als samenleving, en dat start met voldoende en geschikte opvang.

“We willen heel graag iets bijdragen, een leven starten, maar krijgen nu helaas de kans niet…” *

Momenteel is dagelijks vrijwel ieder bed voor kinderen en jongeren op de vlucht (de zogenoemde alleenstaande minderjarige vreemdelingen) bezet. Dit speelt in het hele land en wordt heel zichtbaar in Ter Apel waar de maximale opvangcapaciteit voor deze jongeren dagelijks onder druk staat. Als er niet snel maatregelen worden genomen zal een grote groep kinderen en jongeren deze zomer geen bed, bescherming en begeleiding hebben of in het beste geval zonder goede begeleiding in de crisis-noodopvang terecht komen. Voorzieningen als onderwijs en medische en psychische zorg voor deze jongeren is dan vaak beperkt of niet beschikbaar. Dat heeft direct impact op het welzijn en de ontwikkeling van deze jongeren en is in strijd met kinderrechten.

“Ik zou graag binnen een opvang willen wonen waar ik mij thuis en veilig kan voelen” *

Er zijn grote zorgen over de opvang van jonge vluchtelingen. Daarom luiden Nidos, de contractpartners van Nidos en het COA - gesteund door de hieronder genoemde bestuurders - de noodklok. Wij zijn in staat de benodigde zorg en begeleiding te bieden, maar hebben dan wel opvangplekken nodig.

“Ik zou heel graag in een wijk tussen de Nederlandse mensen willen wonen, zij kunnen mij helpen met de taal en het leren kennen van Nederland” *

Samen vragen we gemeenten dringend ons te helpen om deze jongeren duurzame humane en kindvriendelijke opvang en begeleiding te bieden en doen we de oproep de geplande opvang voor deze jongeren sneller te organiseren. Hoe? Dat leest u in de brief die COA en Nidos aan alle gemeenten in Nederland hebben verstuurd. Alleen met snelle acties van burgemeesters en wethouders voorkomen we dat een grote groep kinderen en jongeren in Nederland zonder bed, bescherming en begeleiding komen.

Lees hier meer over hoe u kunt helpen.

* Uitspraak van een jonge alleenreizende vluchteling

ONDERSCHREVEN DOOR:

Gemeenten:NGO’s:
Rutger Groot Wassink, Wethouder GemeenteAmsterdam. Lucas Bolsius, BurgemeesterGemeente Amersfoort. Joan Veldhuizen,Wethouder Gemeente Goes. Koen Schuiling,Burgemeester Gemeente Groningen. ManouskaMolema, Wethouder Gemeente Groningen.Harm-Jan van Schaik, Burgemeester GemeenteHarderwijk. Gerrie Rozema, WethouderGemeente Heerenveen. Elly Blanksma-van denHeuvel, Burgemeester Gemeente Helmond.Marieke Moorman, Burgemeester GemeenteLand van Cuijk. Henri Lenferink, BurgemeesterGemeente Leiden. Annemarie Penn-te Strake,Burgemeester Gemeente Maastricht.Anita Bastiaans, Wethouder GemeenteMaastricht. Hans Janssen, BurgemeesterGemeente Oisterwijk. Hans Vroomen,Burgemeester Gemeente Ommen. Mark Buijs,Burgemeester Gemeente Oosterhout. Carol vanEert, Burgemeester Gemeente Rheden. GeaHofstede, Wethouder Gemeente Rheden.Yusuf Celik, Wethouder Gemeente Tilburg.Rachel Streefland, Wethouder GemeenteUtrecht. Daan Prevoo, Burgemeester GemeenteValkenburg ad Geul. Floor Vermeulen,Burgemeester Gemeente Wageningen. MaudHulshof, Wethouder Gemeente Wageningen.Rikus Jager, Burgemeester Gemeente Westerveld. Pim Kraan, Directeur Save the Children. Els van Driel
+ Eefje Blankevoort + Sajid Khan Nasiri, Filmmakers
Shadow Game. Esther Vonk, Directeur Stichting
Bootvluchteling. Marcella Simons, Foundation
Director People for People Foundation. Andrea
Vonkeman, Hoofd UNHCR Nederland. Tessa Terpstra,
Voorzitter Werkgroep Kind in AZC. Frank Candel,
Voorzitter Raad van Bestuur Vluchtelingenwerk
Nederland. Mirjam Blaak, Directeur Defence for
Children. Dianne Paarhuis, Directeur Ned.Ver.
voor Kindergeneeskunde. Heleen van den Berg,
Directeur Rode Kruis. Adimka Uzozie, Directeur
Stichting Samah. Suzanne Laszlo, Directeur UNICEF
Nederland.