• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp

Hoe is het om een pleegkind te zijn?

Pleegkinderen uit het onderzoek 'De stem van pleegkinderen' presenteren uitkomsten en aanbevelingen

Hoe beleven pleegkinderen de bijzondere situatie ‘pleegkind’ te zijn en welke behoeften formuleren ze hieromtrent? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksrapport ‘De Stem van pleegkinderen’ dat in opdracht van entrea lindenhout is uitgevoerd.

Op 1 september om 17.00 uur overhandigden pleegkinderen het onderzoeksrapport aan Pleegzorg Nederland en stichting Kinderpostzegels.

Waarom dit onderzoek?

John Goessens, manager zorg en initiatiefnemer van het onderzoek: “Er is nauwelijks onderzoek waarin direct aan pleegkinderen gevraagd is wat het voor hen betekent om pleegkind te zijn. Wat ze allemaal meegemaakt hebben, en welke van al die gebeurtenissen ze fijn vonden, of juist heel naar.

Bij eerder pleegzorg-onderzoek is vooral het perspectief van volwassenen ten opzichte van de pleegzorg in beeld gebracht: van de ouders, pleegouders en hulpverleners. Maar het is belangrijk juist de woorden van de kinderen zelf te verzamelen, en te gebruiken om de beleving van pleegkinderen goed te kunnen begrijpen. En om hiermee de pleegzorg nog beter te kunnen maken. Voor de kinderen, maar ook voor hun ouders en de pleegouders.”

'Blij' en 'gewoon'

Een mooie uitkomst van het onderzoek is dat de meeste kinderen zich 'blij' en 'gewoon' voelen. Pleegouders zijn de centrale personen in hun leven, maar hun ouders blijven hoe dan ook belangrijk.

Alle uitkomsten én hun aanbevelingen krijg je in deze animatie uitgelegd:

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/0eDn827Fnho?rel=0

Er is ook een handig boekje met een samenvatting.
Uiteraard kun je hier ook het volledige rapport vinden: