• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp
Headerafbeelding

Interview met stagiair Ruth Aantjes

Ruth Aantjes loopt stage bij entrea lindenhout voor haar master “Pedagogische Wetenschappen” aan de Radboud Universiteit. Haar masterspecialisatie is Forensische Pedagogiek.

Op zoek naar een leuke masterstage?

Ruth-Aantjes-versie-2

Ruth is 23 jaar en woont in Nijmegen. Het gezinssysteem heeft Ruth altijd gefascineerd. Wat de patronen zijn een gezin, hoe de onderlinge verhoudingen zijn tussen gezinsleden. Maar ook waar komt bepaald gedrag vandaan en welke factoren houden dit gedrag in stand? Dit soort vragen vindt Ruth interessant. Tijdens een college kwam een titel van een masterscriptie voorbij die was uitgevoerd binnen entrea lindenhout. Ruth heeft idee geen meer waar dat onderzoek over ging, maar Ruth weet nog wel dat ze toen dacht; oh, dat is interessant! Vervolgens is ze gaan kijken op de website van entrea lindenhout. En toen de vacatures voor stages online kwamen, is ze meteen gaan solliciteren. "Entrea lindenhout houdt zich volop bezig met het gezinssysteem vanuit allerlei verschillende perspectieven, een werkveld waar ik graag in verder wil."

Entrea lindenhout – een dynamische organisatie

Ruth is enthousiast over het grote en brede zorgaanbod binnen entrea lindenhout. “Er zijn veel verschillende soorten hulpvormen, waardoor je makkelijker binnen één organisatie kan kijken wat het beste past in een casus.” Ruth is ook tevreden over de ruimte die ze krijgt om te ontdekken wat ze zelf interessant vindt en waar ze meer over wil leren. “Als ik aangeef; Ik wil meer leren over deze module, dan ga ik samen met mijn stagebegeleider kijken hoe we dat kunnen doen.” Er is echt veel mogelijk, aldus Ruth. “Het is een soort van snoepjeswinkel waar je van allerlei snoepjes kan proeven om te bepalen wat je het lekkerste vindt en waar je meer van wilt.” Het is ook fijn dat collega’s open staan om te vertellen over hun eigen vakgebied. “Ik kan makkelijk in de agenda kijken van bijvoorbeeld andere gedragswetenschappers. Als ik iets interessants zie, dan kan ik diegene contacten en is het vaak mogelijk dat ik meekijk bij een gesprek of testafname. Soms contacten ze mij zelf ook van hè, ik ga dit doen, wil je misschien mee of wil je het zelf doen?”

Vooral veel leren

De grootste uitdaging voor Ruth is het vertrouwd raken met haar rol als professional. Dus leren omgaan met verantwoordelijkheid, met de heftigheid van sommige casussen, en wat dit doet met je als persoon. Maar ook, de verhouding tussen haarzelf en een cliënt. “Ik ben een student en ik heb zelf geen kinderen. Maar toch wil ik mij verdiepen in een bepaald gezinssysteem en hier zo goed mogelijk objectieve uitspraken over doen.” Het gevoel van ‘wie ben ik om jou te vertellen hoe het zit’, komt dan naar boven bij Ruth. Dit is niet een gek gevoel, maar ik denk niet dat het altijd waar is. Dus vertrouwd raken met die rol. Wat wordt er van mij verwacht en welke manier past bij mij. Allerlei verschillende aspecten waar ik binnen entrea lindenhout genoeg in kan leren."

Tips voor stagiaires

Het advies van Ruth is: “Vooral voor jezelf helder krijgen wat je wil leren en wat je motivatie is, want dan kan je veel gerichter aan een stage beginnen.” Duidelijk een doel voor ogen hebben maar ook het initiatief nemen om contact te leggen met collega’s en vragen te stellen over werk. De vraag durven te stellen of je mee mag kijken met bepaalde gesprekken of trainingen. “Ik had eerst het gevoel van; ik wil mijzelf niet opdringen aan anderen, ze zijn ook druk en hebben vast geen tijd.” Maar het tegendeel is waar! De meesten staan open voor vragen of willen je zelfs graag helpen. En als het een keer niet uit komt, dan geven ze dat zelf wel aan. “Uiteindelijk heb je dan zelf de regie en controle over je stage en haal je het optimale eruit", aldus Ruth.