• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp

SCHIP-aanpak: nieuw aanbod voor ouderschap bij (complexe) scheiding

Ouders blijf je voor altijd, maar hoe word je bij een scheiding goede ex-partners? De SCHIP-aanpak is een nieuwe behandeling binnen ons totale hulpaanbod aan gescheiden ouders. Om ex-partners te helpen in hun gezamenlijk ouderschap, want kinderen zijn onlosmakelijk met hun ouders verbonden. Wat maakt de SCHIP-aanpak zo helpend?

Aandacht voor het verlies

Met de SCHIP-aanpak is er ook aandacht voor het verlies dat zich schuilhoudt onder het conflict dat tussen de ouders speelt. Aandacht voor de rouw die echtscheiding veroorzaakt en aan erkenning van wederzijds leed en geschonden vertrouwen. Via vijf fases in het behandelproces werken beide ouders met twee SCHIP-therapeuten aan de verbinding als ex-partners. Zo wordt er onder meer gesproken over de wederzijdse beleving van het verlies van de relatie, om aan het eind van het traject een nieuwe verbinding te maken in gezamenlijk ouderschap.

Natuurlijk ook het kind in beeld

Naast het SCHIP-traject dat de ouders doorlopen, zijn er ook enkele individuele gesprekken met het kind of de kinderen. Minimaal drie, onder andere om te onderzoeken of zij positief resultaat ervaren van de SCHIP-aanpak. Het hulpverleningstraject met ouders en kinderen duurt doorgaans negen maanden.

‘Beter accepteren dat we verschillend zijn’

Maaike heeft als moeder de SCHIP-aanpak gevolgd, samen met haar ex-partner Peter. Maaike: ‘Ik kwam er achter dat ik niet alleen mijn partner, maar eigenlijk nog veel meer kwijtgeraakt was. Het idee dat je nooit meer een compleet gezin bent bijvoorbeeld.’ Peter: ‘Ik kan nu beter de boosheid over de scheiding achter me laten en accepteren dat we verschillend zijn. Maar zie ook dat we nu toch goede ‘collega-ouders’ voor onze kinderen kunnen zijn.’

Meer informatie over de SCHIP-aanpak is te lezen in de folder Schip

Bij vragen kun je ook altijd contact opnemen met ons Entreeteam: 088 356 30 00.

Of stel je vraag via onderstaand formulier

Velden met een * zijn verplicht