• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanmelden voor hulp
Aanmelden voor hulp

‘Ontladen en goede energie opdoen’

BSO+ De Kaarde­bol

De Kaardebol in Zutphen is een bijzondere plek. Op deze groene buitenschoolse opvang (BSO en BSO+) staat een enorme bak met laarzen en regenjassen klaar, want als de kinderen binnenkomen, dan gaan ze naar buiten! Zomer en winter, weer of geen weer. Houtjes hakken, in de modder spelen, vuur maken en er soep op koken. Joke Konink, jeugdzorgwerker van entrea lindenhout, is er regelmatig te vinden om de medewerkers te coachen of om te spelen met de kinderen. Met haar hulp kunnen kinderen met ingewikkeld gedrag meedoen.

Joke is fan van de Kaardebol. ‘Er is duidelijke structuur en er zijn kaders voor de veiligheid, maar ook veel ruimte en vrijheid. Juist kinderen die met veel gedoe van school komen, kunnen zich hier terugtrekken, ontladen en goede energie opdoen.

Fysieke ruimte

“O schoffels, gevaarlijk!” zou je denken als je ze ziet hangen. “Nee joh, ze weten toch wat ze ermee mogen doen?”, zegt Agnes van Gurp, die de BSO leidt.

Duidelijke afspraken en veel fysieke ruimte zijn volgens Joke de basisformule voor de goede chemie. ‘Het buiten zijn doet kinderen goed. In onze drukke wereld is het zo gezond om eens tien minuten naar een bloesemboom te kijken, met je vingers in de aarde te wroeten en een torretje te zien trippelen.’

Lekker samen zijn

Drie jaar geleden startte kinderdagverblijf Dikkertje Dap met de reguliere BSO de Kaardebol. Sinds begin mei is daar de BSO+ bijgekomen. Het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Zutphen, Zozijn, Dikkertje Dap en entrea lindenhout. Ook het feit dat de reguliere BSO en de BSO+ samengaan, maakt de Kaardebol volgens Joke een fijne plek. ‘Broertjes en zusjes – de een vanuit de reguliere basisschool, de ander vanuit het speciaal onderwijs – kunnen hier lekker samen zijn. En dat kinderen met een beetje extra zorg toch naar zo’n reguliere opvang kunnen, scheelt natuurlijk ook in de kosten. Groen, gezond én goedkoper.’

Erop uit gaan in de natuur is gezond: buiten bewegen versterkt je lijf en geest. Onderzoeken en praktijkervaringen bewijzen de helende kracht van de natuur. BSO+ De Kaardebol is een van de vier voorbeelden waarin we beschrijven hoe we dit bij entrea lindenhout doen.

Biologische moestuin - Vitaliteitsprogramma - Psychomotorische therapie - BSO+ De Kaardebol